Ooglaseren: feiten – fictie

Een ooglaserbehandeling is een van dé belangrijkste ingrepen uit je leven. Je doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat de behandeling perfect verloopt. Voor  improvisatie of amateurisme is geen plaats. Hoogste tijd om feiten van fictie te onderscheiden. 

1. Ooglaseren is duur
Juist. Je ogen laten laseren is niet goedkoop. Het gaat over high-tech geneeskunde, in een specialisme waarin alles razendsnel evolueert. Niet enkel apparaten, maar ook technieken veranderen razendsnel. Een ideaal voorbeeld hiervan is de smile-ooglaserbehandeling. Die wordt enkel uitgevoerd met de nieuwste femtosecondlasers van Zeiss.

Een continue investering van de lasergroep is vereist om deze technieken, met de nieuwste lasers, aan te kunnen bieden. Daarnaast zijn de onderhoudscontracten voor deze toestellen peperduur. Natuurlijk zijn er op dat vlak geen besparingen mogelijk. Een perfect werkend toestel is een conditio sine qua non voor een geslaagde ooglaserbehandeling.

Besparing op langere termijn
Het goede nieuws… je ogen laten laseren betaalt zichzelf terug. Het is een eenmalige grote kost, maar gemiddeld gezien betaalt een ooglasercorrectie zich binnen 7 jaar terug. En nadien… maak je winst. Wist je trouwens dat sommige ziekenfondsen 50 tot 150 euro per oog vergoeden? Neem hiervoor zeker contact op met je ziekenfonds.

Investering in de toekomst
Net zoals wij als oogcentrum continu investeren in apparatuur, onderhoud en nieuwe technieken, is de betaling van een ooglaserbehandeling voor de patiënt een investering in de toekomst. We hebben het dan niet enkel over comfort, maar op termijn wordt het ook een besparing van regelmatig weerkerende onkosten.

2. Ooglaseren is pijnlijk
Fout. Een ooglaserbehandeling is pijnloos. Voor de behandeling krijgt elke patiënt een rustgevend medicijn toegediend. Dat helpt om de stress onder controle te houden. Alle patiënten zijn immers wat zenuwachtig voor deze behandeling. Gelukkig is ons team hierop getraind. Uit ervaring weten zij hoe ze je tot rust brengen.

Tijdens de behandeling wordt het oog met enkele oogdruppels verdoofd. Zo voel je buiten een lichte druk niets van de behandeling.

Na de behandeling kan het oog een tijdje gevoelig zijn. De eerste drie uren is het moeilijk de ogen open te houden, is het zicht nog wazig, en heeft u wat hinder van tranenvloed. We raden je dan ook aan om vlak na de behandeling met de ogen toe te rusten.

Bij Smile en Femtolasik is het zo dat je na die eerste drie uren al redelijk goed begint te zien. De avond van de behandeling kijken de meeste patiënten al televisie zonder bril. Bij LASEK gaat dit allemaal wat trager, maar nadien bereiken ze dezelfde kwaliteit van zicht en comfort als de Smile- en Femtolasik-patiënten.

3. Ooglaseren is gevaarlijk
Om hier een correct antwoord op te geven moeten we eerst bepalen wat ‘gevaarlijk’ is. Is een rit met de wagen naar zee gevaarlijk? Neen, en zeker niet wanneer je een goede chauffeur bent, met een perfect onderhouden wagen rijdt, veel ervaring hebt, en je aan de verkeersregels houdt.

Deze denkwijze kan je ook toepassen op ooglaserchirurgie. Mocht dit een erg gevaarlijke behandeling zijn, voerden we ze nooit uit bij vaak erg jonge patiënten die een perfect zicht hebben. We zouden ook nooit de beide ogen tegelijkertijd behandelen. En toch wordt dit standaard gezien gedaan. Daarbovenop, de behandeling is medisch gezien meestal niet nodig.

En toch wordt ze zeer vaak uitgevoerd. Het moet dus wel een erg veilige techniek zijn. Zeker wanneer de juiste mensen wél, en de juiste mensen niet worden behandeld.

Maar het is en blijft chirurgie. Informeer je dus goed waar en bij wie je de ingreep laat uitvoeren. Ga verder op advies van mensen die je vertrouwt, op goede referenties en kijk niet enkel naar de kostprijs van de behandeling. Je hebt maar één paar ogen; laat ze behandelen door iemand die beslissingen neemt alsof het zijn eigen ogen zijn.

4. Ooglaseren kan bij iedereen
Fout. Spijtig genoeg komt niet iedereen in aanmerking voor een ooglasercorrectie. Na afloop van een zeer grondig uitgevoerd vooronderzoek bepalen professionals of je je kan laten laseren, en zo ja welke techniek voor jou aangewezen is. En deze beslissing wordt niet lichtzinnig genomen.

De kostprijs van een ooglasercorrectie kan je dan wel best vergelijken met een moderne Iphone. Maar waar je van een Iphone maximaal 3-4 jaar geniet, is een ooglasercorrectie voor het leven. We mogen dus geen detail uit het oog verliezen als we beslissen om tot een behandeling over te gaan.

Grondig vooronderzoek
Tijdens het routine vooronderzoek voor een ooglaserbehandeling worden naast de standaard oogtesten ook de sterkte en de rigiditeit van het hoornvlies bepaald. We voeren een hoornvliesscan met een OCT-apparaat uit en vergelijken al je gegevens met een enorme database van patiënten, zodat we statistisch kunnen bepalen of jouw hoornvlies de ooglasercorrectie wel kan verdragen.

Gemiddeld worden er tijdens elk vooronderzoek meer dan 10 onderzoeken uitgevoerd.

Objectieve refractie
Subjectieve refractie
Oogdruk
Biomicroscopie van het voorsegment
Netvliesonderzoek
Scotopische pupillometrie
Gezichtsveldonderzoek
Oct-scan van het netvlies
Pentacam- tomografie van het hoornvlies
Meting om de biomechanica van het hoornvlies te testen
En nog enkele andere testen
Wanneer we onze eigen cijfers bekijken zal ongeveer 60% van alle ooglaserkandidaten geschikt zijn. De andere 40% raden we ofwel een andere techniek aan, ofwel krijgen zij het advies om niets te laten doen. Het kan immers zijn dat je hoornvlies te dun is en dus niet sterk genoeg voor een ooglasercorrectie. Het kan ook dat je afwijking te groot is, of dat je verwachtingen niet realistisch zijn. Alles wordt heel eerlijk en openlijk met je besproken. Tijdens dit gesprek leggen we alle details op tafel, waarna we een weloverwogen beslissing nemen.

Wij raden daarom aan om je niet op één bepaald type ooglaserbehandeling te concentreren. Volg de raad van je behandelend oogarts. Hij geeft advies over jouw ogen alsof het zijn ogen zijn.

Home » Ooglaseren: feiten – fictie

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

De eerste stap nemen

Onze levensveranderende behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt.

De eerste stap is om een ​​snelle online quiz te doen, zodat u kunt zien of u hiervan kunt profiteren.

Onze meest populaire procedures

  • SMILE
  • LASIK
  • Lensvervanging

Wat onze patiënten zeggen…

“Van -11 aan beide ogen naar een perfect zicht zonder lenzen of bril… Werkelijk fantastisch! Fantastische arts en praktijk!”
I.M
“Heel tevreden over mijn behandeling bij het Goes Oogcentrum! Hartelijk bedankt voor deze kwalitatieve ingreep, de efficiënte dienstverlening en de vlotte communicatie.”
J.S
“ Het personeel en dokter Goes stellen je terecht gerust.
De behandeling verliep volledig pijnloos. Ik had deze behandeling veel vroeger moeten doen!

Een aanrader voor iedereen, het resultaat is FANTASTISCH!”

K. D

We hebben de afbeeldingen vervangen van echte patiënten die deze getuigenissen hebben verstrekt om hun privacy te beschermen.

ontdek of U verlost kan worden van Uw bril en/of Uw contactlenzen

Een gratis evaluatie is de beste manier om erachter te komen of ooglaseren een goede optie voor u is. We onderzoeken uw ogen en bespreken met onze deskundigen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en wat uw opties zijn.