Cataract is een vertroebeling van de ooglens

Dit kan eenvoudig gecorrigeerd worden door middel van een cataractingreep. Hierdoor kan je niet enkel beter zien, maar we kunnen er eventueel ook gebruik van maken om u volledig brilvrij te krijgen, zowel voor ver als voor dichtbij

Cataract is een vertroebeling van de ooglens

Dit kan eenvoudig gecorrigeerd worden door middel van een cataractingreep. Hierdoor kan je niet enkel beter zien, maar we kunnen er eventueel ook gebruik van maken om u volledig brilvrij te krijgen, zowel voor ver als voor dichtbij

Geraak verlost van cataract en geniet opnieuw van je zicht zoals in uw jonge jaren

Ontdek meer over deze afwijking, en hoe ze behandeld kan worden

Cataract, ook grijze staar genoemd, is een natuurlijke vertroebeling van de ooglens. Een gezonde lens is helder en doorzichtig, doch wanneer de lens vertroebelt en er cataract ontstaat, wordt het invallende licht tegengehouden. Hierdoor vermindert uw zicht.

 • Onderzoekers zijn van mening dat er meerdere oorzaken van cataract zijn. Ouderdom is veruit de belangrijkste oorzaak. Daarom zijn 90 % van alle cataractpatiënten dan ook ouder dan 60 jaar. De gemiddelde leeftijd van onze cataractpatiënt is 73 jaar
 • Maar wist u dat cataract ook kan voorkomen bij pasgeboren kinderen of bij jongeren? In dit geval spreken we dan van aangeboren cataract, congenitaal of juveniel staar. Vaak zijn genetische factoren mee de oorzaak, maar ook metabole aandoeningen, eenzijdige voeding, malabsorptieproblemen (bijvoorbeeld na chirurgie voor zwaarlijvigheid) of vitaminegebrek kunnen cataract veroorzaken
 • Blootstelling aan UV-stralen zou mogelijk ook een schadelijk invloed hebben, waardoor mensen die vaak aan de zon blootgesteld werden sneller cataract zullen ontwikkelen. Het frequente gebruik van een zonnebril zou hier dus wel een beschermende rol kunnen spelen. Ook is er een vermoeden dat een dieet rijk aan groenten en fruit, en het gebruik van anti-oxidantia, de evolutie van cataract zou kunnen vertragen
 • Wanneer de aandoening evolueert, zal iedereen ooit het ogenblik bereiken waarop een vermindering van het zicht optreedt, waardoor hij na een tijdje niet meer voldoende zal zien om zijn dagdagelijkse bezigheden naar behoren te verrichten.

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een grondig oogonderzoek.

De volgende onderzoeken worden uitgevoerd :

 • Biomicroscopisch onderzoek
 • Meting van de lengte van het oog
 • Bepaling van de kromming van het oog
 • Gezichtsveldonderzoek
 • Testen van de contrastgevoeligheid
 • Indien nodig bijkomende onderzoeken.

Aan de hand van deze gegevens kan de sterkte van de kunstlens bepaald worden, en kunnen mogelijke andere oorzaken voor het slechte zicht opgespoord worden.

 • De eerste hinder die u ondervindt, is meestal erg beperkt. U kan merken dat het licht van de zon of van een lamp te fel wordt, waardoor u cirkels rond deze voorwerpen ziet
 • Ook ’s nachts kan u merken dat de koplampen van de tegenliggers plots meer halo’s veroorzaken dan voorheen. Nadien kan u een vermindering in de scherpte van voorwerpen, of een lichte vertroebeling van kleuren gewaarworden.
 • Een staaroperatie is de enige mogelijkheid om staar, ook wel cataract genoemd, te behandelen. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. lensimplantatie gebeurt meestal maar aan één oog tegelijk. Indien u staar niet laat opereren kan dit leiden tot blindheid
 • In het Goes Oogcentrum zijn onze oogartsen al jaren gespecialiseerd in de behandeling van cataract of staar. In ons oogcentrum volgen we nauwlettend de allernieuwste operatietechnieken op en passen we ze onmiddellijk toe in de praktijk. Ook al evolueren die technieken soms razendsnel, wij zijn telkens up-to-date. Zo kunnen we altijd de meest professionele behandelingen uitvoeren
 • Voor veilige staaroperaties bent u bij het Goes Oogcentrum zeker aan het juiste adres. Wij koppelen onze technische kennis en ervaring aan een warm en menselijk patiëntencontact. Dat is immers de basis voor een goed operatieresultaat en een tevreden patiënt.
KAN EEN CATARACTOPERATIE MISLUKKEN?

Cataractheelkunde is één van de meest succesvolle ingrepen op dit moment. Zoals bij elke chirurgische ingreep kunnen er echter, hoe zeldzaam dit ook moge zijn, soms complicaties optreden.

Mogelijke complicaties zijn een inwendige oogontsteking, een vertroebeling van het hoornvlies, een netvlieszwelling of een netvliesloslating. De kans op een inwendige ooginfectie wordt ongeveer geschat op 1/3000.

Een technisch probleem tijdens de ingreep is natuurlijk ook mogelijk, maar hoe meer ervaren de chirurg is, hoe kleiner de kans dat dit zal voorkomen.

KAN CATARACT BEHANDELD WORDEN ZONDER OPERATIE?

Cataract kan niet behandeld worden zonder operatie.

In het beginstadium kan een aangepaste bril of voldoende verlichting helpen om te lezen. Wanneer de cataract te ver gevorderd is, zal dit echter onvoldoende zijn om te kunnen lezen en dagdagelijkse activiteiten uit te voeren. Een ingreep is dan de enige oplossing.

De vertroebelde ooglens wordt verwijderd en vervangen door een heldere kunstlens. Afhankelijk van het gekozen type van de implantlens heeft u voor nabijwerk al dan niet nog een leesbril nodig. Voor ver kan u meestal opnieuw scherp zien zonder bril.  Indien u kiest voor een multifocaal lensimplant trachten we u ook te laten lezen zonder leesbril..

MAG IK SPORTEN NA DE INGREEP?

Lopen, fietsen, golfen, en andere sporten waarbij er geen rechtstreeks contact, druk of vuil op het oog kan komen, mag al vanaf de dag na de ingreep. Contactsporten en zwemmen worden best een drie-tot viertal weken na de ingreep uitgesteld.

VANAF WANNEER MAG IK TERUG WERKEN NA DE INGREEP?

Meestal kan je daags na de ingreep al opnieuw werken. Vermits je de dag na de ingreep nog even op controle moet komen, stel je het werk best uit tot na het weekend.

Ontdek hoe je van je bril verlost kan worden na cataract operatie

De beste manier om te weten te komen of je volledig zonder bril zal kunnen leven na cataract operatie, is door te kiezen voor een vooronderzoek bij één van onze experten.

Wordt opnieuw onafhankelijk in drie stappen

Oogbehandelingen kunnen verwarrend zijn. Wij hebben de reis zo eenvoudig mogelijk gemaakt

Neem contact

Er zijn verschillende behandelings methodes voor elk soort afwijking. De eerste stap bestaat erin om een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag of een oogingreep al dan niet mogelijk is, en voor welke techniek u dan wel in aanmerking zou komen. Gebruik onze online agenda om uw gratis vooronderzoek af te spreken.

We ontmoeten elkaar

Tijdens het vooronderzoek beantwoorden we al uw vragen, en geven u een eerlijk en duidelijk persoonlijk advies rekening houdende met uw persoonlijke activiteiten, beroep, en refractie. U verlaat nadien ons centrum met een heel duidelijk idee over de eventuele persoonlijke behandelingsmogelijkheden.

Wordt opnieuw onafhankelijk

Na de behandeling vertellen mensen uit alle streken van ons land ons hoe verrast ze waren dat hun leven op zo’n korte tijd zo drastisch kon veranderd zijn, en hoe onafhankelijk en zelfzeker ze zich opnieuw voelen. Opnieuw kunnen ze zonder leesbril een menukaart in een restaurant lezen, hun smartphone bekijken, of de gps of snelheidsmeter in de wagen bekijken. De meeste patiënten vertellen ons dat ze het al veel vroeger hadden moeten doen

Affiliaties en lidmaatschappen

We zijn trots dat we deel uit maken of hebben gemaakt van de volgende professionele instanties

Wat onze patiënten zeggen…

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Na jarenlang vast te hebben gezeten aan brillen en contactlenzen, heb ik eindelijk de stap gezet en een laseroperatie ondergaan bij Goes Oogcentrum. Grondig onderzoek, ervaren team en geweldige resultaten. Zeer aan te bevelen.

K.S
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Onverslaanbare oogzorg! Goes Oogcentrum – een ware gamechanger voor perfect zicht.

T.R
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Transformative ervaring bij Goes Kliniek. Ik had een pijnloze trifocale lensimplantatie die fantastische resultaten gaf! Het hele personeel, inclusief Dr. Goes Jr., stelde me gerust en was uitzonderlijk. Had het eerder moeten doen! Een aanrader voor iedereen, een grote dank aan het team 🙌

K.D
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Transformatieve verandering van -11 naar perfect zicht zonder bril of lenzen. Dr. Goes en de praktijk overtroffen echt alle verwachtingen!

I.M
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Dr. Goes heeft snel een probleem met mijn rechteroog opgelost na het plaatsen van een multifocale lens, wat resulteerde in perfect zicht. Zeer tevreden over de behandeling, de vriendelijkheid van het personeel en het resultaat! Bedankt, Dr. Goes!

A.V
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Kreeg kristalhelder zicht dankzij Dr. Goes Jr. en het team’s multifocale oogimplantaten. Hun vriendelijke, professionele aanpak maakte het hele proces naadloos. Dr. Goes Jr is een toegewijde, gepassioneerde arts en ik kan niet dankbaarder zijn. Ik voel me alsof ik herboren ben in een helderdere wereld. Heel erg bedankt!

G.L
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Gemakkelijk een afspraak kunnen maken, uitgebreid onderzoek, soepele operatie en de volgende dag perfect zicht. Zeer aan te bevelen! De investering meer dan waard.

K.V
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Ik raad Goes Oogcentrum ten zeerste aan voor multifocale lensimplantaten. Het team, onder leiding van Dr. Frank Goes, is professioneel, deskundig en vriendelijk. Mijn ervaring verliep vlekkeloos van begin tot eind en ik ben zeer tevreden met de resultaten. Bekijk hun website voor al uw vragen over de behandeling.

J.G
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Geweldige ervaring bij Goes Oogcentrum. Vriendelijk en behulpzaam personeel, vooral Dr. Anne Hoste die alles duidelijk heeft uitgelegd. Ik raad deze plek ten zeerste aan voor iedereen met oogproblemen.

J.B
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Aanbevolen operatie! Ervaar de vrijheid van bril- en contactlensvrijheid na jaren. Groeten, Joyce.

J.F
Testimonial-Foto für Kataraktoperation mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Ik ben erg blij met mijn laser oogoperatie! Na jarenlang een bril en contactlenzen te hebben gedragen, voel ik een enorm gevoel van vrijheid. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen. Wacht niet zoals ik dat deed!

T.S
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Zeg vaarwel tegen brillen en contactlenzen! Vertrouw op de oogspecialist van Antwerpen voor naadloze, goed geïnformeerde behandelingen. Hun website is een geweldige bron voor alle ooggerelateerde vragen.

A.V
Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.

★ ★ ★ ★ ★

Gladde en succesvolle oogoperatie. Vriendelijk personeel, vragen beantwoord. Onmiddellijke resultaten vanaf het eerste moment na de operatie.

S.D

We hebben de afbeeldingen vervangen van echte patiënten die deze getuigenissen hebben verstrekt om hun privacy te beschermen.

ontdek of U verlost kan worden van Uw bril en/of Uw contactlenzen

Een gratis evaluatie is de beste manier om erachter te komen of een ooglaserbehandeling een goede optie voor u is. We onderzoeken uw ogen en bespreken met onze deskundigen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en wat uw opties zijn.

Uw ooglaserchirurg in Antwerpen, Dr. Frank Goes Jr

HIJ ZAL U PERSOONLIJK BEGELEIDEN TIJDENS UW TRAJECT NAAR EEN BRILLOOS BESTAAN

Met meer dan 20 jaar ervaring heb ik het voorrecht om patiënten van alle leeftijden hun goede zicht terug te geven of hun goede zicht zo lang mogelijk te behouden.

Ik ben en was al meermaals lid van verschillende nationale en internationale verenigingen over oogchirurgie en ooglaser, en ik had al vaak de eer cursussen en voordrachten te mogen geven over cataract- en laserchirurgie.

Goede ooglaserbehandelingen en zeer nauwkeurige staaroperaties zijn afhankelijk van de expertise van de zorgverlener. De zorgverlener moet ook toegang hebben tot nauwkeurige gereedschappen. De beste oogchirurgen weten hoe ze de behandeling veilig, comfortabel en positief voor de patiënt kunnen maken. Ze weten hoe ze het risico op complicaties kunnen minimaliseren en succesvolle resultaten kunnen maximaliseren.

Ik tracht één van die chirurgen te zijn.

Dr. Frank Goes Jr

Hoofdverantwoordelijke en Oogchirurg