Hoe wordt kleur waargenomen?

 

Voor velen is kleur een eigenschap van het voorwerp zelf. Dit is echter niet het geval. Kleur is een eigenschap van licht dat weerkaatst wordt op voorwerpen. Een klein deel van het licht wordt geabsorbeerd door het voorwerp, de rest wordt teruggekaatst.

Dit gereflecteerde licht wordt door onze ogen opgevangen en vertaald in onze hersenen als een bepaalde kleur.

Hoe werkt dit nu precies?

Het licht valt binnen in het oog door het hoornvlies, de pupil, de ooglens en het glasvocht. In een ideale toestand vormt dit een mooi brandpunt op het netvlies. Centraal op het netvlies bevindt zich de gele vlek, het punt waar wij het scherpst zien. In en rond de gele vlek bevinden zich de meeste kegeltjes. Zij staan in voor het zicht overdag en bevatten fotopigmenten. In een menselijk oog bestaan er 3 soorten fotopigmenten – namelijk rood, groen en blauw – die nodig zijn om kleur te vertalen naar zenuwimpulsen. Deze vertaling is nodig zodat de hersenen dit signaal kunnen interpreteren in een bepaalde kleur. Dit gebeurt in de primaire visuele cortex achteraan de hersenen.

Wanneer er weinig licht is worden de staafjes meer geprikkeld dan de kegeltjes. Staafjes staan in voor het zicht in het donker. De staafjes kunnen geen kleursignalen vertalen naar de hersenen, enkel grijstinten.

Uw visuele ervaring met objecten heeft invloed op de interpretatie van kleur. Iedereen weet dat bijvoorbeeld een citroen een gele kleur heeft. Als een citroen onder een rood licht gelegd wordt zal u toch een gele kleur interpreteren. Dit fenomeen noemen we kleurconstante.

Kleurenblindheid

Kleurenblindheid komt voor als één of meerdere kegeltjes niet naar behoren functioneert. Zo kunnen de kegeltjes afwezig, niet functioneel of in functie verminderd zijn. De meest voorkomende kleurdysfuncties zijn rood-groen en blauw-geel kleurenblindheid.

Kleurenblindheid komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Volgens onderzoek zouden ongeveer 12% van de vrouwelijke populatie zelfs over 1 extra kleurpigment beschikken. Deze personen zouden dan tot 100 meer kleuren kunnen onderscheiden.

Home » Kleurperceptie

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

De eerste stap nemen

Onze levensveranderende behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt.

De eerste stap is om een ​​snelle online quiz te doen, zodat u kunt zien of u hiervan kunt profiteren.

Onze meest populaire procedures

  • SMILE
  • LASIK
  • Lensvervanging

Wat onze patiënten zeggen…

“Van -11 aan beide ogen naar een perfect zicht zonder lenzen of bril… Werkelijk fantastisch! Fantastische arts en praktijk!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Heel tevreden over mijn behandeling bij het Goes Oogcentrum! Hartelijk bedankt voor deze kwalitatieve ingreep, de efficiënte dienstverlening en de vlotte communicatie.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
“ Het personeel en dokter Goes stellen je terecht gerust.
De behandeling verliep volledig pijnloos. Ik had deze behandeling veel vroeger moeten doen!

Een aanrader voor iedereen, het resultaat is FANTASTISCH!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We hebben de afbeeldingen vervangen van echte patiënten die deze getuigenissen hebben verstrekt om hun privacy te beschermen.

ontdek of U verlost kan worden van Uw bril en/of Uw contactlenzen

Een gratis evaluatie is de beste manier om erachter te komen of ooglaseren een goede optie voor u is. We onderzoeken uw ogen en bespreken met onze deskundigen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en wat uw opties zijn.