Hoe wordt kleur waargenomen?

Voor velen is kleur een eigenschap van het voorwerp zelf. Dit is echter niet het geval. Kleur is een eigenschap van licht dat weerkaatst wordt op voorwerpen. Een klein deel van het licht wordt geabsorbeerd door het voorwerp, de rest wordt teruggekaatst.

Dit gereflecteerde licht wordt door onze ogen opgevangen en vertaald in onze hersenen als een bepaalde kleur.

Hoe werkt dit nu precies?

Het licht valt binnen in het oog door het hoornvlies, de pupil, de ooglens en het glasvocht. In een ideale toestand vormt dit een mooi brandpunt op het netvlies. Centraal op het netvlies bevindt zich de gele vlek, het punt waar wij het scherpst zien. In en rond de gele vlek bevinden zich de meeste kegeltjes. Zij staan in voor het zicht overdag en bevatten fotopigmenten. In een menselijk oog bestaan er 3 soorten fotopigmenten – namelijk rood, groen en blauw – die nodig zijn om kleur te vertalen naar zenuwimpulsen. Deze vertaling is nodig zodat de hersenen dit signaal kunnen interpreteren in een bepaalde kleur. Dit gebeurt in de primaire visuele cortex achteraan de hersenen.

Wanneer er weinig licht is worden de staafjes meer geprikkeld dan de kegeltjes. Staafjes staan in voor het zicht in het donker. De staafjes kunnen geen kleursignalen vertalen naar de hersenen, enkel grijstinten.

Uw visuele ervaring met objecten heeft invloed op de interpretatie van kleur. Iedereen weet dat bijvoorbeeld een citroen een gele kleur heeft. Als een citroen onder een rood licht gelegd wordt zal u toch een gele kleur interpreteren. Dit fenomeen noemen we kleurconstante.

Kleurenblindheid

Kleurenblindheid komt voor als één of meerdere kegeltjes niet naar behoren functioneert. Zo kunnen de kegeltjes afwezig, niet functioneel of in functie verminderd zijn. De meest voorkomende kleurdysfuncties zijn rood-groen en blauw-geel kleurenblindheid.

Kleurenblindheid komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Volgens onderzoek zouden ongeveer 12% van de vrouwelijke populatie zelfs over 1 extra kleurpigment beschikken. Deze personen zouden dan tot 100 meer kleuren kunnen onderscheiden.

Home » Kleurperceptie

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

-

Our life-changing treatments aren't suitable for everyone.

The first step is to take a quick online quiz so you can find out whether you can benefit.

Our most popular procedures

  • SMILE
  • LASIK
  • Lens replacement costs

What our patients say…

“From -11 in both eyes to perfect vision without lenses or glasses… Truly fantastic! Fantastic doctor and practice!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Very satisfied with my treatment at the Goes Eye Center! Thank you very much for this qualitative intervention, the efficient service and the smooth communication.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
" The staff and Dr. Goes rightly put you at ease.
The treatment was completely painless. I should have done this treatment much sooner!

Highly recommended for everyone, the result is FANTASTIC!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We have replaced the images of real patients who provided these testimonials to protect their privacy.

Discover if you can be free from glasses and contact lenses

The best way to find out if laser eye treatment is right for you is to have a free assessment. We'll examine your eyes and get a clear answer from our experts on your suitability and laser vision correction options