Nieuwe perspectieven met PRESBYOND Laser Blended Vision

 

Onze ogen geven ons een waardevolle kijk op de wereld. Van jongs af aan zien we alles zich voor die lens afspelen en realiseren we hoe belangrijk en vormend ons zicht is als zintuig. Het feit dat we kunnen zien betekent vooral dat we geïnformeerd blijven, vanuit een eigen perspectief ontwikkelen én een bepaalde kijk op het leven hebben. Met andere woorden, onze ogen geven het leven betekenis!

Wanneer we ouder worden gaat ons zicht natuurlijkerwijs achteruit. Er komt een dag dat we allemaal met presbyopie of ouderdomsverziendheid te maken krijgen. De kleine lettertjes van een menukaart lezen of een object van heel dichtbij scherp zien, wordt steeds lastiger. Rond de leeftijd van veertig jaar kondigt dit proces zich meestal aan. Onze ooglens verliest gelijdelijk de natuurlijke capaciteit om scherp te stellen, waardoor het moeilijker wordt om te focussen op objecten die dichtbij staan en op het lezen van die kleine lettertjes. De nieuwe behandelingen die tegenwoordig bestaan hebben we te danken aan het baanbrekend medisch en technologisch onderzoek van de voorbije jaren.

Door de ontwikkeling van PRESBYOND® Laser Blended Vision van ZEISS, krijgen patiënten nu het gewenste resultaat. Deze aanpak biedt verschillende voordelen ten opzichte van de conventionele methoden voor oogcorrectie, dankzij de mogelijkheid van een op maat gemaakte behandeling. Deze zorgt voor een helder zicht op alle afstanden en heeft onmiddellijk effect.

Mogelijke refractieafwijkingen

Het menselijk oog en een camera werken op dezelfde wijze. Zoals bij de lens van een camera, bundelen het hoornvlies en de lens van het oog de lichtstralen die vervolgens gericht worden naar een brandpunt op het net- vlies. Dit scherpe beeld wordt dan naar de hersenen doorgestuurd ter interpretatie. Belangrijk is dat de ooglens in staat is om van vorm te veranderen voor de focus op objecten in de verte of dichterbij.

Met ouder worden verliest de ooglens die flexibiliteit en wordt het veranderen van vorm en het aanpassen van de focus steeds moeizamer. Dit is de oorzaak van slechter zien vanaf een bepaalde leeftijd, waardoor we lenzen of een leesbril nodig gaan hebben. We noemen deze aandoening: presbyopie.

Presbyopia

Bij presbyopie verliest de lens gaanderweg haar flexibiliteit, waardoor de lichtstralen niet langer op het brandpunt van het netvlies gericht worden. Dit maakt dat objecten niet langer scherp te zien zijn. Presbyopie kan optreden in combinatie met bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en zelfs bij normaal zicht.

Normaal zicht (emmetropie)

Bij normaal zicht worden lichtstralen zodanig door het hoornvlies en de lens gebroken dat het brandpunt direct op het netvlies valt. Dat maakt dat we objecten scherp zien van dichtbij en van op afstand. Mensen met een normaal zicht kunnen ook last hebben van presbyopie, meestal uit dit zich in moeite hebben om te focussen op voorwerpen dichtbij.

Bijziendheid (myopie)

Bij bijziendheid worden lichtstralen zodanig door het hoornvlies en de lens gebroken dat het brandpunt vóór het netvlies ligt. Objecten op afstand worden minder scherp zichtbaar. Afhankelijk van de graad van myopie worden objecten dichtbij scherp gefocust.

Verziendheid (hypermetropie)

Bij verziendheid worden lichtstralen zodanig door het hoornvlies en de lens gebroken dat het brandpunt achter het netvlies ligt. Afhankelijk van de graad van verziendheid zijn objecten dichtbij en soms zelfs op een afstand, niet meer scherp gefocust.

Astigmatisme

Bij astigmatisme worden door de onregelmatige kromming van het hoornvlies de lichtstralen gebroken in meerdere brandpunten. Afhankelijk van de graad van astigmatisme zien objecten, van dichtbij en op afstand, er scheef en vervormd uit.

Conventionele monovisie

Bij astigmatisme worden door de onregelmatige kromming van het hoornvlies de lichtstralen gebroken in meerdere brandpunten. Afhankelijk van de graad van astigmatisme zien objecten, van dichtbij en op afstand, er scheef en vervormd uit.

Meestal wordt bij conventionele monovisiebehandelingen (chirurgisch of door middel van contactlenzen) één oog gecorrigeerd om een goed zicht veraf te bekomen en het andere oog voor een goed zicht dichtbij. Het is dan aan de hersenen om zich aan te passen: en de twee beelden te ‘zien ’ die gecorrigeerd zijn voor de verschillende afstanden.

In de praktijk blijken patiënten deze ingreep niet altijd goed te verdragen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het slechts 59 – 67 %1 van de patiënten lukt om deze beelden met succes tot één geheel te brengen. De praktijk leert ons dat ze vaak een gebied van slechter zicht op middellange afstand ervaren – de ‘wazige zone’ (‘Blur Zone’). Naast deze ‘Blur Zone’ is het ook mogelijk dat de contrastgevoeligheid, het dieptezicht en het scherp zicht voor fijne details in de nabijheid van het focuspunt afnemen.

Zij die de ingreep wel verdragen, hebben vaak veel tijd nodig om zich aan het nieuwe zicht aan te passen.

PRESBYOND Laser Blended Vision

PRESBYOND® Laser Blended Vision biedt de patiënt diverse voordelen ten opzichte van de conventionele methoden. Zo is een op maat gemaakte behandeling mogelijk die op elke afstand helder zicht geeft.

PRESBYOND Laser Blended Vision baant een weg naar voortreffelijke oogzorg. Bij deze behandeling wordt net als bij conventionele monovisiemethoden één oog vooral gecorrigeerd voor een goed verte zicht en het andere voor een goed zicht op korte afstand.

Het essentiële verschil is dat deze methode het dieptezicht van elk oog afzonderlijk verfijnt en op die wijze creëert het een aangepaste samensmelting van beide beelden in de tussenliggende zone – de ‘overlappende zone’ (‘Blend Zone’).

Deze unieke ‘Blend Zone’ maakt het makkelijker voor de hersenen om de beelden die door elk oog binnenkomen, met elkaar samen te smelten, zoals te zien is in de gesimuleerde afbeelding hierboven. De meeste patiënten ervaren een onmiddellijke verbetering. De aanpassing aan het nieuwe zicht gebeurt vlotter, bovendien verdragen meer patiënten deze ingreep – tot 97 %2, ten opzichte van slechts 59 – 67 %1 bij conventionele monovisie.

Behandeling geoptimaliseerd voor patiënten met een leesbril (presbyopie)

Al jaren is ZEISS actief betrokken bij het onderzoek en de studies naar refractieve laserbehandelingen voor patiënten met presbyopie. PRESBYOND® Laser Blended Vision is gebaseerd op Laser Blended Vision, dat voor het eerst in 2009 werd voorgesteld. Deze behandelmethode is zeer effectief. Het succes van Laser Blended Vision is gedocumenteerd in verschillende studies. De laserbehandeling neemt een tweetal minuten in beslag per oog en heeft ook een aantal voordelen ten opzichte van de conventionele monovisiemethoden.

MEL 80/MEL 90 en PRESBYOND Laser Blended Vision – Een helder zicht op elke afstand dankzij gebundelde krachten.

 • De ‘Blend Zone’ zorgt voor een natuurlijk binoculair zicht.
 • Een helder zicht op alle afstanden; dichtbij, veraf en op middellange afstand.
 • Vrijwel geen verlies van contrastgevoeligheid
 • De ingreep wordt door veel patiënten goed verdragen.
 • Doeltreffende behandeling van allerlei oogafwijkingen (van -8,0 D tot +2,0 D) waardoor het geschikt is voor de meeste patiënten met presbyopie
 • Ook mogelijk voor de behandeling van patiënten met bijziendheid, verziendheid en zelfs emmetrope presbyopie – met of zonder astigmatisme
 • De snelle en actieve eyetracker elimineert het risico op een verkeerde behadeling
 • Een natuurlijke alsook gepersonaliseerde behandeling om beide ogen afzonderlijk te behandelen
 • Voor elk oog een oplossing volledig op maat
 • Het meerendeel van de patiënten kunnen vrijwel direct zonder bril lezen
 • Een beproefde behandelmethode
 • Directe verbetering en verhoogde levenskwaliteit
 • Het vooruizicht op een leven zonder bril
 • Een volledig herstelbare behandeling

Excimerlaser MEL 80/MEL 90: Een betere ervaring voor patiënten

De stelregel is dat hoe sneller de behandeling is, hoe aangenamer ze is voor de patiënten. De MEL 80®/MEL 90®-excimerlaser van ZEISS is een zeer nauwkeurig instrument dat bij uitstek geschikt is voor snelle PRESBYOND Laser Blended Vision -behandelingen. Deze excimerlaser zorgt voor zeer precieze, superieure en soepele correcties van het hoornvlies. De geavanceerde optische technologieën van ZEISS zorgen ervoor dat er een minimale blootstelling van het oog is aan energie, waardoor het omliggend hoornvlies wordt beschermd.

De eyetracker van het systeem zorgt voor de precieze laserpositionering tijdens de behandeling.

Mocht de pupil verschuiven, dan zorgt deze eyetracker voor een automatische correctie. De behandelingen kunnen zonder pupilverwijdende medicatie gebeuren, dit is een groot pluspunt voor de patiënten voor wat betreft comfort. Belangrijk is dat patiënten zich slechts enkele seconden hoeven te focussen op het fixatielicht. Met de MEL 80/MEL 90 verloopt de behandeling snel en doeltreffend.

Is PRESBYOND Laser Blended Vision iets voor mij?

Indien u een refractieve laserbehandeling overweegt zoals LASIK, dan adviseren we u eens stil te staan bij PRESBYOND Laser Blended Vision en de voordelen die deze methode voor u kan hebben. Raadpleeg Oogcentrum Goes voor meer informatie.

Referenties

 1. Bruce J.W. Evans, Ophthalmic and Physiological Optics, vol. 27, uitgave 5, september 2007, pagina’s 417 – 439
 2. Dan Z. Reinstein, Journal of Refractive Surgery, vol. 27, uitgave 1, januari 2011, pagina’s 23 – 37

Vragen & Antwoorden over PRESBYOND Laser Blended Vision

Waarom is PRESBYOND Laser Blended Vision zo speciaal?

PRESBYOND® Laser Blended Vision is eigenlijk zeer vergelijkbaar met conventionele monovisie. Met het verschil dat de behandeling voor elk oog aangepast wordt bij PRESBYOND Laser Blended Vision. De overlappende zone die hierbij ontstaat noemen we de ‘Blend Zone’. Deze overlappende zone zorgt ervoor dat beide ogen de beelden gemakkelijker samenvoegen, met een helder zicht op elke afstanden als resultaat.

Ik wil meer weten over ZEISS en de ontwikkeling   van   deze   behandeling.

ZEISS is sinds 1846 bekend om zijn kwaliteit en precisie in alles wat met optiek te maken heeft. Een bedrijf met meer dan 100 jaar ervaring in oogheelkundige oplos- singen. Het stelde in 1986 de eerste excimerlaser voor om refractieafwijkingen van het oog te herstellen en is al meer dan 25 jaar een pionier op het vlak van laserbehandelingen voor de correctie van visuele afwijkingen. Sinds 2009 wordt Laser Vision Blended gebruikt voor de behandeling van  presbyopie.

Is deze behandeling geschikt voor mij?

Voor deze behandeling gelden dezelfde criteria als voor de normale LASIK-ingrepen. Met het verschil dat dit een behandeling  op maat is voor iedere  patiënt met presbyopie. U zult eerst een gedetailleerd oogonderzoek krijgen, waarin de aard en de graad van de refractieafwijking, de kromming en de dikte van het hoornvlies, en nog vele andere factoren  een rol spelen. Vervolgens zal uw tolerantieniveau voor monovisie en uw oogdominantie getest worden. Na de onderzoeken zal uw oogarts bepalen of 

een behandeling met de PRESBYOND Laser Blended Vision voor u geschikt is, of niet.

Hoelang duurt het  voordat  ik  goed  kan  zien en mijn normale ritme kan oppakken?

Het genezingsproces verloopt bij iedereen anders. Meestal is het scherpe zicht binnen één of twee dagen na de operatie terug. Daarna kan het twee to drie weken duren tot uw nieuwe zicht zich stabiliseert. Met andere methoden, zoals PRK of LASEK, kan het herstel langer duren, tot drie maanden.

Wat is de operatie tijdspan van beide ogen?

In de meeste gevallen worden beide ogen op dezelfde dag behandeld. Dit geeft een direct resultaat en daardoor zult u gelijk van de voordelen kunnen genieten.

Zijn er nadien controleonderzoeken nodig?

Na de operatie krijgt u druppels en/of andere medicatie. De dag na de operatie wordt u verwacht op het eerste  controleonderzoek.

Verdere onderzoeken worden op regelmatige basis ingepland in de weken na uw operatie, tot uw zicht stabiliseert.

Wat zijn de risico’s?

Uw arts zal u de eventuele eigen risico’s en mogelijke bijwerkingen uitleggen. Ook zal uw arts bepalen of een behandeling met PRESBYOND Laser Blended Vision voor u aangewezen is of de juiste keuze is. Zoals alle medische technieken en ingrepen is ook PRESBYOND Laser Blended Vision niet zonder bijwerkingen.

Home » PRESBYOND Laser Blended Vision: Geoptimaliseerde ooglasercorrectie voor mensen met een leesbril

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

-

Our life-changing treatments aren't suitable for everyone.

The first step is to take a quick online quiz so you can find out whether you can benefit.

Our most popular procedures

 • SMILE
 • LASIK
 • Lens replacement costs

What our patients say…

“From -11 in both eyes to perfect vision without lenses or glasses… Truly fantastic! Fantastic doctor and practice!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Very satisfied with my treatment at the Goes Eye Center! Thank you very much for this qualitative intervention, the efficient service and the smooth communication.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
" The staff and Dr. Goes rightly put you at ease.
The treatment was completely painless. I should have done this treatment much sooner!

Highly recommended for everyone, the result is FANTASTIC!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We have replaced the images of real patients who provided these testimonials to protect their privacy.

Discover if you can be free from glasses and contact lenses

The best way to find out if laser eye treatment is right for you is to have a free assessment. We'll examine your eyes and get a clear answer from our experts on your suitability and laser vision correction options