Is uw angst voor refractieve oogchirurgie terecht?

Als u bang voor ooglaser-chirurgie, kan dit u ervan weerhouden om uw oogcorrectiedoelen te verwezenlijken. Angst voor een onomkeerbaar verminderd zicht, angst voor het nog steeds moeten dragen van een bril of contactlenzen na de ingreep, angst voor pijn tijdens en na de ingreep, angst voor het wakker blijven tijdens de ingreep en zo meer. Om deze angst niet de doorslag te laten geven op uw keuze voor het ondergaan van refractieve chirurgie, worden hieronder enkele verduidelijkingen op een rijtje gezet.

GEÏNFORMEERDE BESLISSING

De beslissing voor refractieve chirurgie wordt gemaakt op basis van een uitgebreid onderzoek en de expertise van de oogchirurg. Indien u in aanmerking komt voor refractieve chirurgie, wordt u goed geïnformeerd over de procedure van de ingreep en over de mogelijke complicaties die kunnen optreden. Pas indien u geen vragen meer heeft, wordt een ingreep ingepland. Deze kan ten alle tijden geannuleerd worden.

Binnen refractieve chirurgie wordt een onderscheid gemaakt tussen laserchirurgie en lenschirurgie. Bij laserchirurgie wordt er aan de hand van een koude laser veranderingen aan het hoornvlies gebracht zodat de breekkracht van het hoornvlies wijzigt. De veranderingen zijn permanent. Toch staan deze veranderingen los van het verouderen van het oog. Op latere leeftijd zal u een leesbril nodig hebben.

Refractieve chirurgie kan ook gebruikmaken van een implanteerbare contactlens (ICL). Deze contactlens wordt niet op het oog, maar in het oog gebracht. Deze kunstmatige lens is een kleine, opvouwbare en injecteerbare lens die voor de eigen natuurlijke ooglens geïmplanteerd wordt aan de hand van een kleine incisie van 3 millimeter. Er komen geen hechtingen aan te pas. Bij deze vorm worden er dus geen wijzigingen doorgevoerd aan de oogstructuren. Er is steeds de mogelijkheid om de lens te verwijderen.

ROUTINE INGREEP

Refractieve oogchirurgie wordt al gedurende tig aantal jaren uitgevoerd. De ingrepen worden door een ervaren oogchirurg in een erkende operatiezaal uitgevoerd met behulp van up-to-date apparatuur. Refractieve chirurgie kan beschouwd worden als routine-ingreep.

LOKALE VERDOVING

Refractieve chirurgie gebeurt onder lokale verdoving aan de hand van oogdruppels. Deze druppels zorgen ervoor dat de ingreep volledig pijnloos verloopt. Ook na de operatie is er nauwelijks sprake van pijn. Enkel na een LASEK-ingreep kan er soms eerstdaags irritatie ervaren worden.

Aangezien er gewerkt wordt met lokale verdoving, blijft u wakker tijdens de operatie. Dit is een belangrijke reden waarom mensen afhaken. Angst is echter nergens voor nodig. Eerst en vooral is de duur van de ingreep beperkt. Refractieve chirurgie duurt in totaal hooguit 30 minuten.

Uw oog wordt open gehouden zodat u zich geen zorgen moet maken over onnodig knipperen. De verpleegkundige bevochtigt regelmatig uw oog. Ondertussen fixeert u de hele tijd op een lichtje. U hoeft geen schrik te hebben voor onvoorziene oogbewegingen aangezien de gebruikte apparatuur de bewegingen van het oog voortdurend registreert en hiermee rekening houdt.

Tot slot communiceert de chirurg de verschillende stappen die tijdens de ingreep doorlopen worden.

COMPLICATIES BIJ REFRACTIEVE OOGCHIRURGIE

Refractieve chirurgie zijn veilige ingrepen die weinig risico’s met zich meebrengen. In enkele gevallen kunnen patiënten na laserchirurgie ’s nachts ringen rond de lichten ervaren. Deze complicatie verbetert in de meeste gevallen spontaan.

Bij één à twee procent van de gevallen komt een over- of ondercorrectie voor. Een herbehandeling is in deze gevallen nodig.

Heel zelfden kan er ook een hoornvliesinfectie optreden. Om de kans op deze infectie te verkleinen, wordt na iedere ingreep het oog preventief gedruppeld met antibiotica. Ook bij lenschirurgie wordt er preventief gedruppeld met antibiotica om inwendige ooginfecties te vermijden.

Andere complicaties die kunnen voorkomen bij lenschirurgie zijn last bij nachtzicht, het ontwikkelen van cataract of glaucoom en een laaghangend ooglid. De kans op deze complicaties is echter kleiner dan de kans op complicaties bij het dragen van contactlenzen waarbij contactlenshygiëne uiterst belangrijk is. Bovendien worden de patiënten na de ingreep goed opgevolgd.

OPVOLGING NA INGREEP

Patiënten die refractieve chirurgie hebben ondergaan komen regelmatig op controle. Daags na de ingreep, een week na de ingreep en een maand na de ingreep gebeurt een nazicht van de ogen. Nadien is een jaarlijkse controle aangewezen.

REVIEWS OOGCHIRURGIE

De ervaring van anderen telt. Lees gerust de reviews op onze website van patiënten die reeds refractieve chirurgie ondergaan hebben.

 

Om meer te weten te komen over ooglaserchirurgie en te bepalen welke behandeling het beste is om u te bevrijden van het gedoe met brillen en contactlenzen, nodigen we u uit om een gratis ooglaser-vooronderzoekte boeken met ons ervaren team.

 

 

Home » Is uw angst voor refractieve oogchirurgie terecht?

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

-

Our life-changing treatments aren't suitable for everyone.

The first step is to take a quick online quiz so you can find out whether you can benefit.

Our most popular procedures

  • SMILE
  • LASIK
  • Lens replacement costs

What our patients say…

“From -11 in both eyes to perfect vision without lenses or glasses… Truly fantastic! Fantastic doctor and practice!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Very satisfied with my treatment at the Goes Eye Center! Thank you very much for this qualitative intervention, the efficient service and the smooth communication.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
" The staff and Dr. Goes rightly put you at ease.
The treatment was completely painless. I should have done this treatment much sooner!

Highly recommended for everyone, the result is FANTASTIC!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We have replaced the images of real patients who provided these testimonials to protect their privacy.

Discover if you can be free from glasses and contact lenses

The best way to find out if laser eye treatment is right for you is to have a free assessment. We'll examine your eyes and get a clear answer from our experts on your suitability and laser vision correction options