PRK/LASEK vs LASIK vs SMILE: Wat is het verschil?

Vele patiënten raken verward door de verschillende types ooglaserbehandelingen en hun gecompliceerde namen. Dit maakt het voor hen vaak moeilijk om een onderscheid te maken tussen al deze technieken, laat staan te beslissen welke laserbehandeling ze willen ondergaan. Om met deze verwarring af te rekenen maken we in deze tekst duidelijk wat her verschil is tussen de verschillende ooglasertechnieken en leggen we kort en duidelijk uit hoe ze in hun werk gaan.

Eigenlijk komen de verschillende behandelingen neer op drie types: PRK/LASEK, LASIK en SMILE. Andere laserbehandelingen, zoals UltraLASIK, Accu-wave LASIK, Custom LASIK, UltraLASIKplus, Zyoptix en Wavefront LASIK, zijn namen die door producenten worden gegeven om een onderscheid te maken tussen wat, op enkele details na, eigenlijk hetzelfde is. Dit doen ze vaak door een laserapparaat zoals LASIK te nemen en er vervolgens een extra technologie, zoals wavefront meting, aan toe te voegen.

Ondanks dit alles zijn er dus maar drie types laserbehandelingen (PRESBYOND® Laser Blended Vision niet meegeteld). Ooglaserchirurgie werkt steeds aan de hand van hetzelfde principe: er worden laserstralen gebruikt die het weefsel van uw hoornvlies (cornea) hervormen. Deze hervorming kan betekenen dat uw hoornvlies vlakker of krommer wordt, zodat het licht op de juiste manier gebroken kan worden en refractieve fouten zoals bijziendheid en verziendheid kunnen gecorrigeerd worden.

Er is een deel van de behandeling die in elk van deze technieken verschilt: de methode om aan het weefsel van de cornea te geraken. Op het oppervlakte van het hoornvlies ligt een dun laagje epitheel dat zich continu herstelt. Dit laagje moet opgetild of verwijderd worden zodat het onderliggend corneaweefsel bloot komt te liggen en we er met de laser bij kunnen. Hoe dit wordt gerealiseerd is een factor die alle drie de technieken van elkaar onderscheidt.

Het grootste verschil tussen PRK/LASEK, LASIK en SMILE

Het epitheel is de onzichtbare barrière van het oog dat er voor zorgt dat bacteriën en vuil het oog niet binnen kunnen. Het is enorm sterk, flinterdun en is in staat om elke 7-14 dagen zich volledig te vernieuwen.

 • Bij PRK – een oppervlakkige behandeling die zeer gelijkend is op LASEK – wordt het epitheel volledig verwijderd. Vervolgens kan de oogchirurg de permanente onderliggende laag hervormen. Tot slot wordt een contactlens op het hoornvlies geplaatst als verband, zodat het epitheel de kans krijgt om zich onder de contactlens te herstellen en de oppervlakte van het oog terug te bezetten.
 • LASEK is een andere oppervlakkige behandeling waar het epitheel wordt verwijderd. Terwijl bij PRK het epitheel wordt vernietigd, wordt het bij LASEK slechts tijdelijk aan de kant geschoven. Nadat het weefsel van de cornea is hervormd wordt het epitheel teruggeplaatst. Er wordt opnieuw een contactlens aangebracht zodat het epitheel zich kan herstellen.
 • LASIK is, in tegenstelling tot LASEK of PRK, geen oppervlakkige behandeling. Het maakt een dun flapje dat het epitheel en een deel van het hoornvliesweefsel bevat. Door dit dun flapje om te klappen creëert de chirurg een luikje waardoor hij makkelijk het onderliggend weefsel kan hervormen. Vervolgens sluit hij het flapje en is er geen contactlens nodig, aangezien enkel de randen van het flapje moeten genezen.
 • Bij SMILE wordt er geen luikje gecreëerd, maar slechts een klein sleutelgat. Het maakt een kleine tunnel van het oppervlak door het epitheel tot in het hoornvlies, waar het nodige weefsel kan verwijderd worden. Door de minimale aantasting van het epitheel kan het helingsproces onmiddellijk beginnen.

Nu we de verschillende types van ooglaserchirurgie hebben opgeklaard, kunnen we dieper ingaan op de pro’s en de con’s van elks en hun veiligheid, comfort en gezichtsscherpte na de operatie.

PRK en LASEK: De pionieren van de ooglaserchirurgie

PRK (Photo-Refractive Keratectomy), is de originele laserprocedure die chirurgen succesvol gebruikten om reeds duizenden patiënten mee te behandelen sinds 1980. PRK is speciaal aangezien het de eerste ooglaserbehandeling was die de Excimer laser gebruikte als ultra-precies alternatief van de traditionele scalp- gebaseerde refractieve chirurgische ingrepen, zoals radiale keratotomie, die op de dag van vandaag zelden nog worden gebruikt.

LASEK werd geïntroduceerd als een alternatieve vorm van oppervlakte-ablatie, met als doel troebel zicht na de operatie te verminderen, visueel herstel te versnellen en postoperatieve pijn te reduceren. Nochtans hebben wetenschappelijke studies aangetoond dat er geen bewijs is voor een significant verschil tussen PRK en LASEK.

Over het algemeen moeten PRK en LASEK enkel gebruikt worden indien het niet mogelijk is om LASIK uit te voeren. Hoewel PRK en LASEK goede resultaten boeken in het corrigeren van myopie, hyperopie, presbyopie en astigmatisme, maken de voordelen van LASIK het een meer effectieve en veilige procedure.

Voordelen van PRK en LASEK

 • Voor sommigen een beter optie: PRK en LASEK worden minder gebruikt dan vroeger. Nochtans halen sommige patiënten een voordeel uit deze techniek indien ze gelijklopende oogafwijkingen hebben die behandeld kunnen worden op dezelfde moment als hun zicht, bv. littekens en los oppervlakte-epitheel.

Nadelen van PRK en LASEK

 • herstelperiode: Bij PRK/LASEK wordt de volledige buitenste laag van de cornea naar één kant gerold in plaats van een kleine flap te creëren zoals bij LASIK. Aangezien het enkele dagen duurt vooraleer het epitheel het oppervlakte van het hoornvlies weer heeft bedekt, is dit de techniek met de langste herstel van de drie.
 • Veiligheid en comfort: Hoewel de behandeling op zich pijnvrij is, ervaren de meeste PRK/LASEK patiënten hinder en irritatie in de eerste zeven dagen na de operatie. Dit is eigen aan het heelproces maar kan verholpen worden door pijnstillende oogdruppels.

LASIK: De ster van de ooglaserchirurgie

Gedeeltelijk dankzij de enorme verbetering tegenover PRK/LASEK heeft LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) zich ontwikkeld tot niet enkel meest populaire ooglaserbehandeling, maar een van de meest populaire electieve behandelingen in de wereld.

Zoals hierboven reeds vermeld staat is het verschil tussen LASIK en LASEK/PRK de manier waarop het weefsel van de cornea wordt bereikt. Er wordt bij LASIK een flinterdun flapje gemaakt dat wordt omgeklapt zodat de laserbehandeling kan uitgevoerd worden, waarna het flapje gewoon terug wordt dichtgeklapt. Door dit flapje terug op zijn oorspronkelijke positie te plaatsen hoeven enkel de randen te genezen. Hierdoor is het herstel slechts een fractie van dat van LASEK/PRK: De grote meerderheid van LASIK-patiënten kunnen 24 uur na hun operatie al terug aan het werk.

Voordelen van LASIK

 • herstelperiode: Aangezien de chirurg slechts een klein flapje in de buitenste laag van de cornea maakt, zijn het enkel de randen rond dit flapje die moeten genezen. LASIK patiënten hebben minder tijd nodig om te herstellen en kunnen hun normale routine al hervatten binnen een dag of twee.
 • Lasik kan ogen met de wavefront-techniek behandelen: 5% van ons zicht bestaat uit hogere orde-afwijkingen, wat in staat voor de fijnere aspecten buiten de gewoonlijke refractieve afwijkingen zoals verziendheid, bijziendheid en astigmatisme die die de voornaamste focus zijn van een bril of contactlenzen.

Nadelen van Lasik

 • Behandelingsopties: Als werelds meest populaire ooglaserbehandeling wordt de markt voor LASIK overspoeld met aanbiedingen, deals, variaties en toegevoegde extra’s. Dit maakt het vaak moeilijk om te kiezen en te weten waar je aan begint.
 • Veiligheid en comfort: Patiënten kunnen last hebben van irritatie en ongemak de eerste 24 uur na de operatie. Dit is slechts zeer mild en kan verholpen worden door hydraterende oogdruppels.

SMILE: Een revolutie in de ooglaserchirurgie

SMILE (small incision lenticule extraction) is de nieuwste benadering binnnen de ooglaserchirurgie. De behandeling werd in 2011 geïntroduceerd en is minimaal-invasief en volledig ‘flaploos’ aangezien slechts een kleine sleutelgat-incisie wordt gemaakt in de cornea.

SMILE is hiertoe in staat dankzij de state-of-the-art Carl Zeiss VisuMax Laser, die van begin tot einde voor deze operatie wordt gebruikt. De VisuMax is momenteel nog de enige femtosecond laser die beschikt over de nodige precisie om een SMILE operatie uit te voeren. Het is ook de laser met de laagste drukstijging in het oog, laag genoeg zodat de patiënt niets voelt gedurende de operatie.

Door een enorm goed 3D inzicht is de laser in staat om het exacte stukje weefsel in de cornea uit te slijpen en een ultra-fijne incisie te maken waarlangs het kan verwijderd worden. Dit volledige proces duurt minder dan 4 minuten. Dit maakt de behandeling niet enkel vlotter, sneller en meer comfortabel voor de patiënt maar de heling verloopt ook sneller dan bij LASIK, de tijdelijke neveneffecten zijn minder aanwezig en zelfs patiënten met zeer hoge afwijkingen, droge ogen en een dunne cornea komen er voor in aanmerking.

Voordelen van SMILE

 • Behandeling en herstelperiode: Als derde generatie laserbehandeling transformeert SMILE ooglaserchirurgie in een minimaal invasieve behandeling die kan uitgevoerd worden in enkele minuten. Aangezien het weefsel bereikt en verwijderd kan worden via een kleine incisie in de periferie van de cornea is een uitgebreid helingsproces niet nodig. Dit alles samen met een korte operatieduur maakt SMILE de ideale behandeling voor atleten, zakenmensen en iedereen die een drukke planning heeft.
 • Veiligheid en comfort: SMILE is biedt patiënten comfort van de bovenste plank. Het halveert de droge ogen periode en behoud de stevigheid van het hoornvlies doordat het flapje vervangen wordt door een klein sleutelgat.
 • Geschiktheid en hoge afwijkingen: Doordat er een sleutelgat ipv een flapje wordt gebruikt komen veel patiënten in aanmerking voor SMILE die niet geschikt waren voor andere operaties. Vaak is men niet geschikt voor LASIK wanneer de cornea te dun is om een flap te maken en vervolgens weefsel te verwijderen. Aangezien SMILE gebruikt maakt van een zeer fijne incisie aan de zijkant van het oog wordt het voorste deel van de cornea onaangeroerd en kunnen patiënten met meer veeleisende prescripties ook behandeld worden.

Nadelen van SMILE

 • Niet elke afwijking kan behandeld worden: Hoewel SMILE zeer hoge afwijkingen kan behandelen, is het momenteel enkel beschikbaar voor patiënten met bijziendheid en astigmatisme. De behandeling voor verziendheid is reeds ontwikkeld en wordt beschikbaar in de nabije toekomst.
 • Beschikbaarheid: Slechts enkele praktijken in België bieden een SMILE behandeling aan. Het GOES-OOGCENTRUM is daar één van. Hoewel PRK/LASEK achterhaald is in het licht van LASIK en SMILE , kan het nog steeds een zeer goed alternatief bieden voor patiënten die niet in aanmerking komen voor de andere twee opties. LASIK behoudt momenteel de titel van de meest populaire en gegeerde behandeling, maar dit kan snel veranderen. Wanneer meer klinieken SMILE zullen aanbieden, zullen meer mensen op de hoogte gebracht worden van de vele voordelen die SMILE te bieden heeft en zal het spoedig de eerste plek overnemen.
Home » PRK/LASEK vs LASIK vs SMILE: Wat is het verschil?

Ben je geschikt voor oogcorrectie?

De eerste stap nemen

Onze levensveranderende behandelingen zijn niet voor iedereen geschikt.

De eerste stap is om een ​​snelle online quiz te doen, zodat u kunt zien of u hiervan kunt profiteren.

Onze meest populaire procedures

 • SMILE
 • LASIK
 • Lensvervanging

Wat onze patiënten zeggen…

“Van -11 aan beide ogen naar een perfect zicht zonder lenzen of bril… Werkelijk fantastisch! Fantastische arts en praktijk!”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.I.M
“Heel tevreden over mijn behandeling bij het Goes Oogcentrum! Hartelijk bedankt voor deze kwalitatieve ingreep, de efficiënte dienstverlening en de vlotte communicatie.”
Testimonial-Foto für Augenlaserbehandlung in Antwerpen mit dem Goes OogCentrum.J.S
“ Het personeel en dokter Goes stellen je terecht gerust.
De behandeling verliep volledig pijnloos. Ik had deze behandeling veel vroeger moeten doen!

Een aanrader voor iedereen, het resultaat is FANTASTISCH!”

Testimonial-Foto für Linsenchirurgie mit dem Goes OogCentrum.K. D

We hebben de afbeeldingen vervangen van echte patiënten die deze getuigenissen hebben verstrekt om hun privacy te beschermen.

ontdek of U verlost kan worden van Uw bril en/of Uw contactlenzen

Een gratis evaluatie is de beste manier om erachter te komen of ooglaseren een goede optie voor u is. We onderzoeken uw ogen en bespreken met onze deskundigen of u geschikt bent voor een ooglaserbehandeling en wat uw opties zijn.